B.1. Βελτιστοποίηση και αναβάθμιση της ρίζας σύνθεσης της νέας φωτοκαταλυτικής σκόνης (TCM-1)
Ο κύριος στόχος αυτής της επιμέρους δράσης είναι η βελτιστοποίηση της ρίζας σύνθεσης των νέων φωτοκαταλυτικών σκονών, οι οποίες ενεργοποιούνται παρουσία ορατής ακτινοβολίας, για βελτιωμένη απόδοση κατά την ανάμειξη στα χρώματα και μείωση του κόστους παραγωγής.
Ο κύριος στόχος αυτής της επιμέρους δράσης είναι να ποσοτικοποιήσει την ικανότητα του βελτιστοποιημένου TCM-1 να αποικοδομεί φωτοκαταλυτικά ανόργανο (οξείδια αζώτου NOx) και πτητικές οργανικές (VOCs π.χ. τολουόλιο) αέρα.
Ο κύριος στόχος αυτής της επιμέρους δράσης είναι η παραγωγή φωτοχρωμάτων σε ημιβιομηχανική κλίμακα με ανάμειξη της βελτιστοποιημένης σκόνης TCM-1 με 3 διαφορετικά είδη χρωμάτων.
Ο κύριος στόχος της τρέχουσας υποδράσης είναι να ποσοτικοποιηθεί η ικανότητα των 3 διαφορετικών ειδών φωτοχρωμάτων που παράγονται στην υποδράση Β2.1, να αποικοδομούν φωτοκαταλυτικά ανόργανο (νιτρικά οξείδια NOx) και πτητικές οργανικές (VOCs π.χ. τολουόλιο) αέρα. Ρύποι. Επιπλέον, θα διερευνηθούν πιθανές εκπομπές υποπροϊόντων κατά τις φωτοκαταλυτικές αντιδράσεις, όπως το όζον (Ο3) και οι πτητικές οργανικές ενώσεις (φορμαλδεΰδη, τολουόλιο, κ.λπ.).
B.2. Ημιβιομηχανική παραγωγή Photo-Paints
B.3. Εφαρμογές πραγματικής κλίμακας
Το τελικό αντικείμενο της τρέχουσας επιμέρους δράσης είναι να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα των 3 Photo-Paints για την υποβάθμιση των ατμοσφαιρικών ρύπων καθώς και για την εξάλειψη της κατανάλωσης ενέργειας στις επιδείξεις και την προώθηση της πιο πολλά υποσχόμενης που θα χρησιμοποιηθεί στην υποδράση Β3 .2.
Η διάδοση της ευέλικτης και ξεκάθαρης τεχνολογίας της φωτοκατάλυσης θα εκδηλωθεί με την εφαρμογή του Photo-Paint που έδωσε την καλύτερη απόδοση όταν εφαρμόστηκε και παρακολουθήθηκε στο Demo-House (Δράση B3.1), όσον αφορά την αποτελεσματικότητα απορρύπανσης για τη μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, στα κτήρια της Ναυτικής Ακαδημίας.
Ως πρώτο βήμα, θα πραγματοποιηθεί μια εκτενής ανασκόπηση των άμεσα διαθέσιμων μετρήσεων της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους από προηγούμενες μελέτες σε κτίρια κοντά στις επιλεγμένες περιοχές δοκιμών πεδίου. Θα συλλεχθούν και θα αναλυθούν δεδομένα για την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων καθώς και δεδομένα που συσχετίζουν τη λειτουργία των συστημάτων HVAC με τα επίπεδα ποιότητας του αέρα στα κτίρια που εξετάζονται σε αυτές τις μελέτες. Στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα θα συνδυαστούν και θα αναλυθούν με βάση τον διαφορετικό τύπο κτιρίου που μελετήθηκε (κτίρια γραφείων, νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ.). Σε αυτή τη βασική αρχική εκτίμηση της αναμενόμενης απόδοσης των υλικών που μελετήθηκαν ως μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος σε αστική κλίμακα θα εφαρμοστεί.
Ένα προηγμένο μοντέλο επίλυσης εμποδίων Computational Fluid Dynamics (CFD) θα χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του Photo-Paint με ολοκληρωμένο τρόπο ικανό να λαμβάνει υπόψη αλληλεπιδράσεις πολλαπλής κλίμακας.
Θα πραγματοποιηθεί μια ανάλυση Αξιολόγησης Κύκλου Ζωής (LCA) με την αξιολόγηση όλων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της προτεινόμενης τεχνολογίας Photo Paint σε όλα τα διάφορα στάδια του κύκλου ζωής τους (εξαγωγή πρώτων υλών, κατασκευή, χρήση, συντήρηση, τέλος ζωής είτε επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση ή τελική διάθεση).
Στο πλαίσιο του VISIONS, θα πραγματοποιηθεί ανάλυση κόστους-αποτελεσματικότητας (CEA) και ανάλυση κόστους οφέλους (CBA) για να ληφθούν υπόψη τα εξωτερικά κόστη της προτεινόμενης τεχνολογίας Photo-Paint για να εκτιμηθεί η αναμενόμενη απόδοση και χρησιμότητα και να εντοπιστούν οι αδυναμίες της και δυνάμεις.
B.4. Αριθμητική Μοντελοποίηση και Ανάλυση Δεδομένων
B.5. Ανάπτυξη Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS)
1.Ανάπτυξη του Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων VISIONS (DSS) το οποίο θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των CFD, LCA και CBA που περιγράφονται παραπάνω. Το DSS θα είναι ένα εργαλείο στα χέρια των ενδιαφερομένων και των τελικών χρηστών (Κατασκευές Κτιρίων, Εταιρείες Βαφής, Τοπικές αρχές) προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις κάθε συγκεκριμένης φωτοκαταλυτικής εφαρμογής στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων καθώς και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. Οι κύριες εφαρμογές του θα είναι (α) η διάγνωση προβλημάτων που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο προϊόν, (β) η σύγκριση παραλλαγών βελτίωσης ενός δεδομένου προϊόντος, (γ) ο σχεδιασμός νέων προϊόντων και (δ) η επιλογή μεταξύ ενός αριθμού υπαρχόντων συγκρίσιμα προϊόντα.
Θα παρέχεται ένα λεπτομερές επιχειρηματικό σχέδιο που θα παρέχει ανάλυση των ευκαιριών μάρκετινγκ και εκμετάλλευσης που είναι διαθέσιμες στις καινοτομίες της VISIONS.
Δύο ερευνητικά κέντρα (NCSRD, ΙΤΕ), ένα Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) και μια ιδιωτική επιχείρηση (EVOLUTION) θα ενωθούν υπό την ομπρέλα μιας spin-off εταιρείας προκειμένου να αξιοποιήσουν τη γνώση του αποτελέσματος του VISIONS.
B.6. Ίδρυση εταιρείας spin-off